Úvod / Články / Záhradné jazierka / Proficlear Premium Oase - PETOMAR test
Tlačiť

Proficlear Premium Oase - PETOMAR test

Proficlear Premium Recenzia najmodernejšieho filtračného systému pre jazierka 25 m³ - 1000 m³. Po prečítaní testu v časopise Midori sme sa rozhodli systém spoznať aj osobne. Vyžiadali sme si preto od nášho obchodného partnera Oase Gmbh výstavnú sériu filtrov ku nám na predajňu, aby sme si mohli overiť poznatky testu na samotných filtroch. Po preskúmaní troch modulov (Bubnový, moving bed a individual), sme sa rozhodli, že si zaobstaráme filtráciu Proficlear Premium aj pre naše 45 m3 KOI jazierko.

Proficlear Premium v areáli Jazierkového centra PETOMAR

 

Pre naše jazierko sme si zvolili tlakový variant. Obsahuje iba Oase komponenty:

  • 1x Bubnový filter Oase Proficlear Premium (Drum filter modul)
  • 2x Modul s filtračnými médiami (moving bed modul)
  • 1x Koncový modul (individual modul)
  • 1x UVC Bitron 110W
  • 1x Aquamax Eco Premium 20000
  • 1x Aquaskim Gravity
  • 1x Dnova vpusť DN110

 

Montáž filtrácie prebehla hladko, kedže sme už "zopár" filtrácií zapojili. Musím povedať, že jediná zo všetkých výrobcov iba OASE dbá nato, aby ste pri montáži mali všetko v balení. Príruby, spojky, Sk-pásky. Nemôže sa Vám stať, že Vás na realizacii zaskočí nedostatok príslušenstva. Po predpríprave k osadeniu (montáž prírub) sme umiestnili moduly na svoje miesto, ktoré sme predripravili tak, že sme naviezli makadam, zhutnili sme ho a ako spevnenú plochu sme použili betonové zatrávňovacie tvárnice. Keďže bola predpríprava urobená kvalitne, pospájanie samotných modulov bola už hračka. Ďalším krokom bola montáž UVC lampy. K filtračnému systému sme pripojili UV lampu BITRON 110C, je to lampa o výkone 110W. Rozteč vstupných otvorov je kompatibilná so vstupmi na bubnovom filtri, preto neodporúčame používať iné typy UV lámp. Po odstránení záslepiek sme lampu namontovali jednoducho. Po osadení čerpadla Aquamax eco Premium 20.000, osadení vzduchovadla AquaOxy 4800 o výkone 4800 L/h sme boli pripravení na spustenie filtrácie. Pri tlakovom variante filrácie funguje filteračná zostava (Plug & Play) zastrčíte do zásuvky a ide bez ďalších nadstavení.

 

Keďže sme dnové vpuste dorobili na jeseň, mali sme pre ProfiClear prichystanú veľmi znečistenú vodu, takže ProfiClear podstúpil test aj u nás. Ako môžete vidieť voda bola veľmi znečistená s premnoženou jednobunkovou riasou, ktorá sa vyzrážala do zhlukov na hladinu. Voda doslovne pripomínala hrachovú kašu a pôsobila dojmom hustej polievky. Po nainštalovaní a spustení filtrácie sa začala hladina okamžite čistiť od zhlukov jednobunkovej riasy prostredníctvom zberača povrchových nečistôt skimmera. Skimmer je neodmyslitelná súčasť každého dobre fungujúceho systému, pri správnom osadení zabezpečuje dokonalé vyčistenie vodnej hladiny od všetkých nečistôt. Skimmer obsahuje zberný kôš, ktorý sa dá jednoducho vybrať a nečistoty z neho odstrániť, preto je vhodné inštalovať skimmer na dostupné miesta.

 

        

                     Voda v KOI jazierku pred začatím filtrovania,  Po spustení sa okamžite začali nečistoty zachytávať v skimmeri

 

Filtráciu sme nechali bežať bez zapnutej UVC lampy, kvôli namnoženiu aeróbnych (štartovacích) baktérií. Už na druhý deň bol vidieť na kvalite vody veľký rozdiel. Všetko povrchové znečistenie zmizlo z hladiny a voda vyzerala oveľa zdravšie a prevzdušnenejšie. Dokonca sa náš Benikikokuryu odvážil prísť pre krmivo až k ruke. Od spustenia filtrácie sa automatické čistenie bubna spúšťalo často. Niet divu, keďže sme mu naservírovali hrachovú polievku. Sitá v bubnovom filtri dokážu odfiltrovať nečistoty od 0,06mm a hodnota TSS (obsah nerozpustných látok vo vode) je po prefiltrovaní 44,8 mg/L vody. Norma WHO (svetovej zdravotníckej organizácie) uvádza množstvo TSS pre pitnú vodu 30mg/l.To dokazuje aký výkonný je filtračný systém Proficlear Premium.

Priehladnosť vody sa zlepšovala každým dňom, keďže filter zbavoval vodu veľkého množstva nečistôt. Po piatich dňoch sme zapli UV lampu. Po cca 6 dňoch sa voda začala radikálne meniť. V priebehu ďalšich 20 dní sa naša extrémne znečistená voda zmenila na krištálovo čistú. Je možné ostro vidieť desať centovú mincu v hĺbke 1,5m. Konečne si môžeme vychutnať pohľad na naších KOI kaprov, jeseterov a veslonosov. Ak máte záujem prísť si pozrieť filtračný systém proficlear premium ku nám na predajňu, neváhajte sa tastaviť a presvedčte sa na vlastné oči. Sme prvá jazierková predajňa, ktorá namontovala tento systém na Slovensku.

 

 

Voda v KOI jazierku po 24 hodinách od spustenia filtrácie

 

 

Voda v KOI jazierku po 30 dňoch. Jeseter na fotografii pláva v hĺbke 1,3m.

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €